Wat is een Marketing Qualified Lead (MQL)?

Een Marketing Qualified Lead (MQL) is een term die je waarschijnlijk al hebt gehoord in de wereld van sales en marketing. Maar wat betekent het precies? En hoe kan het jouw bedrijf helpen groeien? In dit artikel duiken we diep in deze materie en leggen we uit wat een MQL is, hoe je het kunt identificeren, en hoe je het kunt gebruiken om je verkoopefficiëntie te verhogen.

Inhoudsopgave

 1. Definitie van een Marketing Qualified Lead (MQL)
 2. Het belang van een MQL in het Verkoopproces
 3. Het verschil tussen een Lead, MQL en SQL
 4. Hoe identificeer je een MQL?
 5. Het vaststellen van MQL-criteria
 6. Het nut van leadscoring
 7. Hoe MQL’s te meten en te volgen
 8. Hoe MQL’s om te zetten naar SQL’s
 9. Hoe MQL’s te genereren
 10. Conclusie

Definitie van een Marketing Qualified Lead (MQL)

Een Marketing Qualified Lead (MQL) is een lead die door de marketingafdeling is geïdentificeerd als meer waarschijnlijk om een klant te worden in vergelijking met andere leads. Dit wordt gebaseerd op lead intelligence en wordt vaak uitgedrukt in termen van engagement met de content van het bedrijf.

Het proces van het identificeren van een MQL is een essentieel onderdeel van het verkoopproces. Het omvat het begrijpen van de belangrijkste kenmerken van een MQL en het implementeren van een scoringsproces. Een MQL vertoont bepaalde eigenschappen die hem onderscheiden van andere leads. Deze kenmerken zijn vaak gebaseerd op de interactie van een persoon met de content van uw bedrijf, zoals het bezoeken van specifieke webpagina’s, het downloaden van contentaanbiedingen of het betrokken zijn bij uw bedrijf op sociale media.

Het belang van een MQL in het Verkoopproces

Het begrijpen van de betekenis van een MQL is cruciaal voor het succes van uw bedrijf. Als u een constante stroom van leads heeft, maar ze niet omzet in verkopen, kan het identificeren van uw MQL’s u helpen te begrijpen waar het probleem ligt.

Om dit te illustreren, stel je een situatie voor waarin je marketingteam een groot aantal leads genereert, maar je verkoopteam klaagt dat deze leads niet kwalificeren voor verkoop. Als resultaat hiervan verspilt het verkoopteam een aanzienlijk deel van hun tijd aan het proberen te verkopen aan leads die duidelijk niet in staat of bereid zijn om uw product of dienst te kopen.

In dergelijke gevallen kan het identificeren en volgen van uw MQL’s u helpen om uw marketingbudget efficiënter te gebruiken, de efficiëntie van uw verkoopteam te verbeteren, en een betere klantervaring te bieden.

Het verschil tussen een Lead, MQL en SQL

Er is een duidelijk onderscheid tussen een lead, een MQL en een Sales Qualified Lead (SQL). Een lead is een niet-gekwalificeerde contactpersoon aan het begin van uw verkoopproces. Een MQL is een lead die interesse heeft getoond in uw product of dienst en die waarschijnlijk een klant zal worden als u hem verder voedt. Een SQL is een prospect die klaar is voor een gesprek met een lid van het verkoopteam.

Let op: De BANT-methodiek (Budget, Autoriteit, Noodzaak, Timing) kan een nuttige manier zijn om te bepalen of een lead marketing- of verkoopgekwalificeerd is. Een SQL moet elk aspect van de BANT-criteria bevredigen. Als een of meer ontbreken, bevinden ze zich waarschijnlijk nog steeds in de lead- of MQL-fase.

Hoe identificeer je een MQL?

Het identificeren van een MQL vereist grondig onderzoek om het koopgedrag van de koper, het succes van uw eerdere campagnes en uw positie in de markt te begrijpen. Volg deze stappen:

 1. Analyseer historische gegevens: Houd bestaande inzichten in marketing ROI, succesmetrics en leadgeneratie-inspanningen bij. Dit zal u vertellen welke van uw marketingcampagnes het meest succesvol zijn geweest en het specifieke punt waarop uw leads interesse wekken.
 2. Bekijk huidige klantreizen: Analyseer het huidige gedrag en de trends om te bepalen waar u uw marketinginspanningen voor succes moet richten.
 3. Verzamel klantfeedback: Enquêtes, interviews en focusgroepen bieden waardevolle informatie over de marketingcampagnes die hun doel treffen.
 4. Begrijp uw concurrenten: Houd constant een oogje in het zeil op wat uw brancherivalen doen en waarom een lead wel of niet voor uw aanbod zou kiezen.

Het vaststellen van MQL-criteria

Het is belangrijk voor uw bedrijf om duidelijke criteria vast te stellen voor wat een MQL is. Deze criteria moeten gebaseerd zijn op uw specifieke marketingdoelen, product en doelgroep. Volg deze stappen om uw MQL-criteria vast te stellen.

 1. Zorg voor afstemming tussen uw verkoop- en marketingteams: Zorg voor een nauwe samenwerking tussen marketing, verkoop en andere stakeholders om ervoor te zorgen dat iedereen dezelfde uitkomsten nastreeft.
 2. Verduidelijk uw definitie van een marketing qualified lead: Stel een duidelijke definitie op van wat iemand MQL-klaar maakt.
 3. Selecteer uw metrics: Gebruik leadscoring regels om te bepalen wanneer een lead een MQL wordt en wanneer de verkoop kan overnemen.

Het nut van leadscoring

Leads scoring is een methode om leads te rangschikken op basis van hun waarschijnlijkheid om een klant te worden. Het is een effectieve manier om te bepalen welke leads het meest waardevol zijn voor uw bedrijf en welke leads meer aandacht verdienen van uw verkoop- en marketingteams. Het helpt u ook om te bepalen welke leads in aanmerking komen als MQL’s en welke leads nog meer voeding nodig hebben voordat ze klaar zijn voor verkoop.

Hoe MQL’s te meten en te volgen

Het meten en volgen van uw MQL’s kan u inzicht geven in de effectiviteit van uw marketinginspanningen en u helpen bij het afstemmen van uw marketingstrategieën. U kunt bijvoorbeeld gebruik maken van CRM-software om de voortgang van uw MQL’s in de verkooppijplijn bij te houden. Met deze tools kunt u zien welke leads zich in de MQL-fase bevinden, welke leads zijn overgegaan naar de SQL-fase, en welke leads uiteindelijk klanten zijn geworden.

Hoe MQL’s om te zetten naar SQL’s

Zodra een lead is geïdentificeerd als een MQL, is het doel om deze lead uiteindelijk om te zetten in een SQL. Dit gebeurt meestal door middel van een proces van lead nurturing, waarbij de lead wordt voorzien van relevante en nuttige content om hen verder te betrekken en aan te moedigen om een aankoop te doen.

Hoe MQL’s te genereren

Het genereren van MQL’s vereist een voortdurende marketingstrategie. Je moet de pijnpunten van de klant identificeren, content bieden die resoneert met hen, en marketingactiviteiten en betrokkenheid volgen om te zien wat werkt en wat niet.

Conclusie

Het begrijpen van wat een MQL is en hoe je deze kunt identificeren en volgen, kan een krachtig hulpmiddel zijn voor je marketing- en verkoopteam. Door te focussen op het cultiveren van je MQL’s, kun je je marketinginspanningen maximaliseren, je verkoopproces efficiënter maken, en uiteindelijk meer omzet voor je bedrijf genereren.

Jouw systemen ook koppelen met Konnekta?

Test ons platform gratis om te zien hoeveel tijd het jou bespaart.

Wat is een Marketing Qualified Lead (MQL)? - Konnekta