Overstappen van boekhoudpakket: 5 belangrijke aandachtspunten en tips

Laten we het hebben over een onderwerp dat misschien niet zo sexy klinkt, maar wel van cruciaal belang is: het overstappen van je boekhoudpakket. Ja, we weten dat je liever bezig bent met het laten groeien van je bedrijf dan met boekhouden, maar geloof ons, dit kan een gamechanger zijn. Dus, laten we duiken in de wereld van boekhoudsoftware en ontdekken waarom en hoe je kunt overstappen zonder in een financiële warboel te belanden.

1. Waarom overstappen?

Laten we eerlijk zijn, niemand houdt van extra kosten. Als je boekhoudsoftware besluit om de prijzen te verhogen, voel je dat meteen in je portemonnee. Dus, als je merkt dat je boekhoudpakket je meer kost dan een luxueus diner, is het misschien tijd om elders te kijken.

En laten we het hebben over tijdsbesparing. Boekhouden kan voelen als een eindeloze reeks bonnetjes en facturen. Als je meer tijd besteedt aan het sorteren van die bonnetjes dan aan het uitbreiden van je bedrijf, is het misschien tijd om te automatiseren.

2. Data export en import: geen gedoe

We weten dat het verplaatsen van gegevens niet het meest opwindende onderdeel van de overstap is. Maar het goede nieuws is dat veel moderne boekhoudpakketten, zoals Exact Online of Moneybird, je de mogelijkheid bieden om je oude gegevens naadloos naar je nieuwe systeem te verhuizen. Geen gedoe met handmatige invoer of verloren gegevens – klinkt goed, toch?

3. Het juiste moment: timing is alles

Stel je voor dat je wilt overstappen, maar je nieuwe software laat je alleen aan boord aan het begin van het nieuwe jaar. Oeps, daar ga je met je plannen voor een vlotte overstap. Het juiste moment kiezen is essentieel, dus zorg ervoor dat je de timing goed plant.

4. Functionaliteiten vergelijken: laat niets achter

Niemand wil ontdekken dat hun nieuwe boekhoudsoftware een cruciale functie mist die ze dagelijks gebruiken. Dus, voordat je de sprong waagt, vergelijk de functionaliteiten zorgvuldig en zorg ervoor dat je nieuwe pakket alles biedt wat je nodig hebt.

5. Schaduwdraaien: twee is beter dan één

Ja, we weten dat het extra werk lijkt, maar schaduwdraaien kan een slimme zet zijn. Het betekent dat je zowel je oude als je nieuwe boekhoudpakket tegelijkertijd gebruikt. Het kost wat meer tijd, maar het voorkomt verrassingen en geeft je de kans om je nieuwe software goed te leren kennen voordat je de overstap maakt.

Overstappen of uitbesteden: de grote beslissing

Oh, en laten we niet vergeten dat uitbesteden ook een optie is. Als je merkt dat je boekhouding een nachtmerrie wordt, kan het tijd zijn om een professionele boekhouder in te schakelen. Het kan je gemoedsrust geven en je waardevolle tijd besparen.

Dus daar heb je het, onze niet zo saaie gids voor het overstappen van je boekhoudpakket. Het mag dan niet het meest opwindende onderwerp zijn, maar het kan een wereld van verschil maken voor je bedrijf. Dus, wees slim, kies verstandig en zorg ervoor dat je nieuwe boekhoudsoftware past bij jou en je bedrijf.

Jouw systemen ook koppelen met Konnekta?

Test ons platform gratis om te zien hoeveel tijd het jou bespaart.

Overstappen van boekhoudpakket: 5 belangrijke aandachtspunten en tips - Konnekta