Wat is afletteren in Exact Online: een complete gids

Afletteren is een term die veelvuldig wordt gebruikt binnen de boekhouding. Maar wat betekent het precies, en hoe kun je het toepassen binnen een boekhoudpakket zoals Exact Online? In deze handleiding leggen we je alles uit wat je moet weten over afletteren in Exact Online.

Inhoudsopgave

 1. Wat is afletteren?
 2. Waarom is afletteren belangrijk?
 3. Hoe werkt afletteren in Exact Online?
 4. Tips voor afletteren in Exact Online
 5. Veelgestelde vragen over afletteren
 6. De voordelen van een boekhoudpakket
 7. Hoe kies je het juiste boekhoudpakket?
 8. De integratie van Konnekta software met Exact Online
 9. Conclusie
 10. Bronnen

Wat is afletteren?

Afletteren is een term die vaak gebruikt wordt in de boekhouding. Het verwijst naar de praktijk van het matchen van transacties in de administratie om ervoor te zorgen dat alles correct wordt geregistreerd.

Bijvoorbeeld, als je een factuur verstuurt aan een klant, dan maak je een debiteurenpost aan in je boekhouding. Wanneer de klant betaalt, dan wordt dit geregistreerd als een ontvangst op je bankrekening. Door deze twee transacties aan elkaar te koppelen – of af te letteren – zorg je ervoor dat je administratie klopt.

Waarom is afletteren belangrijk?

Afletteren is een cruciaal onderdeel van een correcte boekhouding. Het stelt je in staat om te zien welke facturen betaald zijn en welke nog openstaan. Daarnaast helpt het je om fouten in je administratie op te sporen, zoals dubbele betalingen of niet-verwerkte facturen.

Hoe werkt afletteren in Exact Online?

In een boekhoudpakket zoals Exact Online kun je het afletterproces automatiseren. Dit werkt als volgt:

 1. Eerst upload je de bankafschriften in Exact Online.
 2. Vervolgens gaat Exact Online op zoek naar overeenkomende facturen in je administratie.
 3. Als er een match wordt gevonden, dan worden de transacties automatisch afgeletterd.

Het is ook mogelijk om handmatig af te letteren in Exact Online. Dit kan nuttig zijn in complexere situaties waar de automatische aflettering niet werkt.

Tips voor afletteren in Exact Online

Hier zijn enkele tips om het afletterproces in Exact Online soepeler te laten verlopen:

 1. Zorg ervoor dat je de juiste gegevens invoert bij het aanmaken van facturen. Dit maakt het makkelijker voor Exact Online om matches te vinden.
 2. Controleer regelmatig of alle transacties correct zijn afgeletterd. Dit kan je doen door de openstaande posten te controleren.
 3. Maak gebruik van de automatische afletterfunctie waar mogelijk. Dit bespaart je veel tijd.

Veelgestelde vragen over afletteren

 1. Wat als ik een fout maak bij het afletteren? Geen zorgen, in Exact Online kun je afgeletterde transacties eenvoudig ongedaan maken. Ga naar het overzicht van afgeletterde posten, selecteer de verkeerde transactie en klik op ‘ongedaan maken’.
 2. Kan ik ook contante betalingen afletteren in Exact Online? Ja, je kunt zowel banktransacties als contante betalingen afletteren in Exact Online.

De voordelen van een boekhoudpakket

Een boekhoudpakket zoals Exact Online biedt vele voordelen. Het automatiseert veel van de tijdrovende taken die bij de boekhouding komen kijken, waaronder het afletterproces. Bovendien biedt het je een duidelijk overzicht van je financiën, waardoor je betere zakelijke beslissingen kunt nemen.

Hoe kies je het juiste boekhoudpakket?

Het kiezen van het juiste boekhoudpakket is een persoonlijke keuze. Het hangt af van je behoeften, het formaat van je bedrijf en je budget. Overweeg de volgende factoren:

 • Functionaliteit: Wat heb je nodig van een boekhoudpakket? Denk aan facturatie, voorraadbeheer, btw-aangifte, etc.
 • Gebruiksvriendelijkheid: Is het pakket eenvoudig in gebruik? Is er ondersteuning beschikbaar als je vragen hebt?
 • Prijs: Hoeveel ben je bereid te betalen voor een boekhoudpakket? Houd er rekening mee dat duurdere pakketten vaak meer functies bieden.

De integratie van Konnekta software met Exact Online

Het Konnekta software integratieplatform kan naadloos worden geïntegreerd met Exact Online. Dit stelt je in staat om gegevens te synchroniseren tussen verschillende systemen, waardoor je nog efficiënter kunt werken.

Conclusie

Afletteren is een essentieel onderdeel van een correcte boekhouding. Met een boekhoudpakket zoals Exact Online kun je dit proces grotendeels automatiseren, waardoor je veel tijd kunt besparen.

Disclaimer: Dit artikel is bedoeld als algemene handleiding en kan afwijken van jouw specifieke situatie. Raadpleeg bij twijfel altijd een professional.

Jouw systemen ook koppelen met Konnekta?

Test ons platform gratis om te zien hoeveel tijd het jou bespaart.

Wat is afletteren in Exact Online: een complete gids - Konnekta