5 handige tips om je boekhouding te optimaliseren

Als ondernemer, begrijpen we dat boekhouden niet je favoriete activiteit is. Maar wist je dat een slimme boekhouding je tijd kan besparen en zelfs geld kan opleveren? In dit artikel geven we je vijf tips om je boekhouding te optimaliseren met behulp van een online boekhoudprogramma.

1. Doe het zelf met een online boekhoudprogramma

Voor veel ondernemers kan het aantrekkelijk zijn om de boekhouding uit te besteden aan een accountant of administratiekantoor. Echter, met de huidige technologie is het mogelijk om veel van deze taken zelf uit te voeren, zonder dat dit je veel extra tijd kost. Met behulp van een online boekhoudprogramma zoals Moneybird of Exact Online, kun je eenvoudig zelf facturen maken, kosten verwerken en zelfs je btw-aangifte doen.

1.1 Automatiseer je boekhouding

Met een online boekhoudprogramma kun je veel processen automatiseren. Zo kun je bijvoorbeeld automatisch facturen versturen en betalingen verwerken. Daarnaast kun je jouw online boekhoudprogramma vaak koppelen aan andere software die je gebruikt binnen je bedrijf, zoals een CRM-systeem of een voorraadsysteem.

1.2 Consequent zijn in je administratie

Een belangrijk aspect van een slimme boekhouding is consequentie. Door regelmatig je boekhouding bij te werken, voorkom je dat je achterloopt en houd je een goed overzicht van je financiële situatie. Een bijkomend voordeel is dat je hierdoor ook beter in staat bent om eventuele problemen snel te signaleren en aan te pakken.

2. Gebruik de inzichten uit je boekhouding

Een goed bijgehouden boekhouding geeft je een schat aan informatie over je bedrijf. Je kunt precies zien hoeveel geld er binnenkomt en uitgaat, welke kostenposten het grootst zijn en waar je eventueel kunt besparen.

2.1 Maak gebruik van rapportages

Veel online boekhoudprogramma’s bieden de mogelijkheid om verschillende rapportages te maken. Zo kun je bijvoorbeeld een winst- en verliesrekening opstellen, of een balans maken. Deze rapportages geven je inzicht in de financiële gezondheid van je bedrijf en kunnen je helpen bij het maken van strategische beslissingen.

2.2 Houd je cashflow in de gaten

Een goede cashflow is van levensbelang voor elk bedrijf. Met behulp van een online boekhoudprogramma kun je eenvoudig je inkomsten en uitgaven bijhouden en zo een goed beeld krijgen van je cashflow.

3. Schakel experts in

Ondanks dat je veel zelf kunt doen met een online boekhoudprogramma, kan het soms toch verstandig zijn om een expert in te schakelen.

3.1 Accountant of boekhouder

Een accountant of boekhouder kan je helpen met complexe financiële vraagstukken en kan je adviseren over fiscale voordelen. Daarnaast kan een accountant of boekhouder je boekhouding controleren en je jaarrekening opstellen.

3.2 Software consultant

Een software consultant kan je helpen bij het optimaliseren van je boekhouding. Zij kunnen je adviseren over welke software het beste bij je bedrijf past en kunnen je helpen bij het inrichten van je online boekhoudprogramma.

4. Maak gebruik van softwarekoppelingen

Zoals eerder genoemd, kun je een online boekhoudprogramma vaak koppelen aan andere software die je gebruikt binnen je bedrijf. Dit wordt ook wel Software koppelingen genoemd. Een voorbeeld hiervan is het koppelen van je online boekhoudprogramma aan je voorraadsysteem. Op deze manier kun je automatisch je voorraad bijwerken als er een verkoop wordt geregistreerd in je online boekhoudprogramma.

4.1 Online boekhoudprogramma koppelen

Een voorbeeld van een software integratieplatform is Konnekta. Konnekta is een platform dat verschillende softwaretoepassingen met elkaar kan verbinden. Zo kun je bijvoorbeeld je online boekhoudprogramma koppelen aan je CRM-systeem, je voorraadsysteem of je webshop.

5. Blijf op de hoogte van ontwikkelingen

De wereld van boekhouding en software is constant in beweging. Het is daarom belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. Dit kan bijvoorbeeld door regelmatig vakliteratuur te lezen, seminars te bezoeken of door lid te worden van een brancheorganisatie.

Conclusie

Een slimme boekhouding kan je veel tijd en geld besparen. Met behulp van een online boekhoudprogramma zoals Moneybird of Exact Online kun je veel boekhoudkundige taken zelf uitvoeren en automatiseren. Daarnaast kan een software integratieplatform zoals Konnekta je helpen om verschillende softwaretoepassingen binnen je bedrijf met elkaar te verbinden. Echter, vergeet niet dat het soms toch verstandig kan zijn om een expert in te schakelen. En tot slot, blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van boekhouding en software.

Veel succes met het optimaliseren van je boekhouding!

Jouw systemen ook koppelen met Konnekta?

Test ons platform gratis om te zien hoeveel tijd het jou bespaart.

5 handige tips om je boekhouding te optimaliseren - Konnekta