Home » Blog

De nadelen van Excel voor boekhouding: waarom Excel niet de beste oplossing is voor ondernemers

Als ondernemer heb je veel aan je hoofd. Van het beheren van je bedrijf tot het zorgen voor je klanten, er is altijd iets dat je aandacht nodig heeft. Een van die dingen is je boekhouding. Hoewel het verleidelijk kan zijn om je boekhouding in Excel te doen om kosten te besparen, is het belangrijk om de nadelen te herkennen. In dit artikel gaan we dieper in op deze nadelen en geven we je enkele alternatieven die je kunt overwegen.

Waarom kiezen ondernemers voor Excel?

Excel is een populair hulpmiddel voor veel bedrijven. Het is flexibel, gemakkelijk te gebruiken en je hebt het waarschijnlijk al op je computer. Bovendien zijn er tal van sjablonen online beschikbaar die je kunt gebruiken voor je boekhouding. Maar hoewel Excel voor sommige taken nuttig kan zijn, heeft het voor boekhouding een aantal belangrijke beperkingen.

De nadelen van boekhouden in Excel

1. Excel is tijdrovend

Een van de grootste nadelen van Excel is dat het veel tijd kost. Of je nu een sjabloon gebruikt of je eigen spreadsheet opstelt, je moet alle gegevens handmatig invoeren. Dit omvat alles, van bonnetjes tot facturen tot betalingsherinneringen. Dit kan een tijdrovend proces zijn, vooral als je bedrijf groeit en je meer transacties moet volgen.

2. Excel is foutgevoelig

Een ander belangrijk nadeel van Excel is dat het gevoelig is voor fouten. Omdat je alle gegevens handmatig moet invoeren, is het gemakkelijk om een foutje te maken. Een klein typefoutje kan al snel leiden tot grote problemen in je boekhouding. Bovendien, als je een formule per ongeluk aanpast of wist, kunnen er fouten in je Excel-boekhouding sluipen.

3. Excel is complex

Hoewel Excel een krachtig hulpmiddel kan zijn, kan het ook complex zijn. Het vereist een goede kennis van Excel om effectief te kunnen boekhouden in Excel. Dit kan een uitdaging zijn als je niet vertrouwd bent met het programma.

4. Excel biedt geen automatische back-ups

Een ander nadeel van Excel is dat het geen automatische back-ups biedt. Dit betekent dat als er iets met je computer gebeurt, zoals een crash of diefstal, je al je boekhoudgegevens kunt verliezen. Tenzij je natuurlijk handmatig back-ups maakt.

Alternatieven voor boekhouden in Excel

Hoewel Excel zijn beperkingen heeft, zijn er gelukkig andere opties beschikbaar. Er zijn tal van boekhoudprogramma’s op de markt die specifiek zijn ontworpen voor ondernemers. Deze programma’s bieden een reeks functies die je kunnen helpen om je boekhouding efficiĆ«nter en effectiever te beheren.

1. Exact voor Boekhouden

Exact voor Boekhouden is een van deze programma’s. Het biedt je de mogelijkheid om facturen te maken en bonnetjes te scannen, die worden verwerkt in een dashboard. Doordat de software gekoppeld is aan je bankaccount, heb je altijd real-time inzicht in je inkomsten en uitgaven. Ook stelt de software automatisch een voorlopige btw-aangifte voor je op, die je kunt delen met je boekhouder of die je kunt gebruiken om zelf je btw-aangifte te doen.

2. SnelStart

Een andere optie is SnelStart. Met dit programma kun je eenvoudig facturen maken en je btw-aangifte doen. Het beschikt ook over een handige app waarmee je bonnetjes en facturen kunt fotograferen. De gegevens worden automatisch in je boekhouding gezet.

Conclusie

Hoewel Excel in eerste instantie een aantrekkelijke optie lijkt voor je boekhouding, heeft het een aantal belangrijke nadelen. Het is tijdrovend, foutgevoelig, complex en biedt geen automatische back-ups. Gelukkig zijn er alternatieven beschikbaar die specifiek zijn ontworpen voor de behoeften van ondernemers. Door over te stappen op een van deze programma’s, kun je je boekhouding efficiĆ«nter en effectiever beheren.